Program interwencyjny do eliminacji Salmonellozy

Program opracowany i sprawdzony przy wsparciu firmy ALEBIO

Zastosowanie programu interwencyjnego – przy jednoczesnym utrzymaniu reżimu sanitarnego – umożliwi eliminację ze środowiska wszystkich
serotypów Salmonella spp.

  1. Zadbaj o środki ochrony osobistej.
  2. Dokładnie oczyść obiekt i silosy paszowe.
  3. Mycie wnętrza kurnika:
    Shift™ – na wszystkie powierzchnie, w rozcieńczeniu 1:200-1:50 należy zastosować oprysk w postaci piany. Po nałożeniu odczekaj co najmniej 15 minut.
    Wypłucz zabrudzenia i pozostałości detergentu czystą wodą;
    dodatkowo:
    Target™ Powergel – na posadzki i ściany do wysokości 1 metra, w rozcieńczeniu 1:200-1:50; oprysk w postaci piany. Po nałożeniu odczekaj co najmniej 20 min. Wypłucz zabrudzenia i pozostałości detergentu czystą wodą.
  4. Mycie zewnętrznej elewacji obiektu wraz z podjazdami i utwardzonymi powierzchniami okolicy obiektu:
    Shift™ w rozcieńczeniu 1:200-1:100; oprysk za pomocą myjki ciśnieniowej.
  5. Mycie zdemontowanych elementów wyposażenia:
    Shift™ w rozcieńczeniu 1:100; oprysk lub zanurzenie.
  6. Mycie i dezynfekcja linii poideł:
    Fam®30 w rozcieńczeniu 1:100. Przepłucz system pojenia. Pozostaw na 30 min, następnie wypłucz czystą wodą.
  7. Wysuszenie powierzchni: pozostaw kurnik do wyschnięcia na co najmniej 12 godz.
  8. Dezynfekcja wnętrza kurnika:
    GPC8™ w rozcieńczeniu 1:50; oprysk w postaci piany. Pozostaw do wyschnięcia.
  9. Dezynfekcja zewnętrznych powierzchni obiektu wraz z podjazdami i utwardzonymi powierzchniami:
    Fam®30 w rozcieńczeniu 1:100; oprysk w postaci piany lub oprysku grubokroplistego. Pozostaw do wyschnięcia.
  10. Dezynfekcja zdemontowanych elementów wyposażenia:
    Fam®30 w rozcieńczeniu 1:100; oprysk lub zanurzenie. Zdezynfekowany sprzęt wysusz i przechowuj w czystym miejscu przed ponownym umieszczeniem w oczyszczonym i zdezynfekowanym kurniku.
  11. Dezynfekcja końcowa przez zamgławianie termiczne przygotowanego obiektu (po zainstalowaniu wyposażenia):
    GPC8™ 1 ml produktu na 1 m3 kubatury obiektu, jeśli wcześniej przeprowadzono dezynfekcje przez pianowanie.
    Kurnik gotowy do zasiedlenia.
  12. Po zasiedleniu zapewnij utrzymanie reżimu sanitarnego:
    Fam®30 w rozcieńczeniu 1:100 do zabezpieczenia mat dezynfekcyjnych i basenów dezynfekcyjnych oraz utrzymania reżimu sanitarnego wokół kurnika.